Komunikaty prasowe

Grupa INC wystartowała z ofertą publiczną akcji Detalion Games

21-04-2020 11:39:00

Grupa INC wspiera Detalion Games, spółkę z grupy PlayWay, w pozyskaniu blisko 1,4 mln zł. Dom Maklerski INC w pierwszej kolejności kieruje ofertę akcji do aktywnych członków Klubu 149. Następnie akcje Detalion Games zostaną zaoferowane w kampanii crowdfundingowej na CrowdConnect.pl.

Detalion Games to reaktywacja studia znanego m.in. z serii Schizm oraz gry Sentinel: Strażnik Grobowca. Zespołowi deweloperskiemu przewodzi Roland Pantoła, który uważany jest za prekursora gamingu w Polsce. Zaczął on tworzyć we wczesnych latach 90. XX w. pracując w tym czasie nad wieloma tytułami, w tym nad kultową serią Schizm. To właśnie nowa produkcja Nemezis: Mysterious Journey III  jest głównym projektem studia w 2020 r. i znaczna część z pozyskanej kwoty od inwestorów będzie przeznaczona na jego dalszą realizację. Aktualnie połowa prac nad grą została zakończona, a jej wydanie planowane jest na przełomie 2020/2021 r.  Detalion Games zamierza równolegle, przy ścisłej współpracy z PlayWay, prowadzić prace preprodukcyjne dla gier m.in. z obszaru symulatorów. Takie działanie ma zapewnić dywersyfikację przychodów spółki.

-Oferta akcji Detalion Games to kolejny projekt gamingowy, który realizujemy w ostatnich miesiącach. Podpisaliśmy również umowę ze spółką Play2Chill, którą wesprzemy w pozyskaniu finansowania. Studio obecnie prowadzi prace nad grą Motor Mechanic Simulator, która będzie następcą jednego z największych hitów PlayWay – Car Mechanic Simulator. Sukcesy poprzednich ofert pokazują nam, że projekty tego typu cieszą się dużym zainteresowaniem wśród inwestorów. – komentuje Paweł Śliwiński, prezes INC.

W pierwszej kolejności akcje Detalion Games zostaną zaoferowane członkom, stworzonego przez INC – Klubu 149. Z kolei w przyszłym tygodniu część emisji akcji zostanie publicznie zaoferowana na platformie CrowdConnect.pl prowadzonej przez Dom Maklerski INC. Platforma jest jak dotąd jedynym partnerem crowdfundingowym GPW.

– Przyjęte przez nas rozwiązanie jest atrakcyjne dla inwestorów crowdfundingowych. Objęcie części emisji przez inwestorów należących do klubu 149 przed emisją na CrowdConnect.pl daje gwarancję, że emisja dojdzie do skutku. Akcje spółki trafią przez to szybko na rynek publiczny. – dodaje Paweł Śliwiński.

Z kolei Play2Chill to także spółka z grupy PlayWay, która zajmuje się produkcją gier niezależnych z zakresu symulatorów oraz gier symulacyjno–strategicznych. Studio obecnie pracuje nad swoim największym tytułem Motor Mechanic Simulator, którego premiera planowana jest na przełomie 2020 i 2021 roku. Koncepcja gry opiera się̨ na grze Car Mechanic Simulator. Jest to najlepiej sprzedający się̨ tytuł grupy PlayWay, którego sprzedaż przekroczyła w ubiegłym roku 1 mln sztuk (bez DLC).

Zobacz więcej

07.04.2020

Dom Maklerski INC SA doradzał przy inwestycji w spółkę 36minut.pl

6 kwietnia podpisana została umowa nabycia przez dwie osoby fizyczne, udziałów w spółce 36 minut.pl Sp. z o.o. działającej w branży fitness. Dom Maklerski INC SA pełnił funkcję doradcy finansowego dla inwestorów obejmujących udziały w spółce. Wartość inwestycji to 11 mln zł w okresie najbliższych dwóch lat.

23.04.2020

27 kwietnia rusza kampania Detalion Games na CrowdConnect.pl

Grupa INC, specjalizująca się w finansowaniu innowacyjnych podmiotów, z sukcesem zamknęła pierwszą transzę emisji akcji Detalion Games - tzw. cichą rundę inwestycyjną, skierowaną do aktywnych członków Klubu 149. Udało się z niej pozyskać ponad 1 mln zł w zaledwie 24 godziny.